Szerelhető lépcsőfokok

 

A járórácsokból szerelhető lépcsőfokok is készülnek, amelyek mindazon kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a rács alapanyag: kis önsúly mellett nagy fajlagos terhelhetőség, biztonságos - szükség esetén csúszásmentes járófelület. A rácsból készülő szerelhető lépcsőfokok számottevően megkönnyítik a lépcsőszerkezetek helyszínre szállítását és szerelését. Nem igényelnek ugyanis gyártóművi összeállítást, vagy helyszíni hegesztést.

A lépcsőfokok az alkalmazási céljuknak megfelelően a következő elemekből készülnek:

- rács járófelület, a tervezett belépés irányú mérettel;
- biztonsági belépőél, amely növeli a teherbíró képességét, csökkenti a csúszásveszélyt és javítja a lépcső lépésbiztonságát;
- oldallemez a rácsból készült lépcsőfok belépésirányú oldallemeze, ami a DIN 24531 előírás szerinti kialakítással készül.

Szabadtéri lépcsőknél és mindazon esetekben, ahol a környezetben csúszást okozó anyag fordulhat elő (pl. olaj, hó, jég) a GS típusú csúszásmentes rácsból kell a járófelületet kialakítani.

A lépcsőfokokhoz használhatunk Prés-, SP, vagy GS-rácsokat egyaránt. A furatolt oldallemezek megkönnyítik az acél tartószerkezethez való rögzítésüket.

A lépcsőfokok kialakítása DIN 24531 szabvány szerint történik. Minden lépcsőfoknál a stabilitást és csúszásmentességet a csúszásmentes biztonsági belépőél biztosít.

 

 

Belépés irányú
méret (mm)

200
240
270
305

 

Szerelőfuratok 
tengelytávolsága (mm)

90
120
150
180

 

SP rács sima oldallemezzel

Présrács roggyantott oldallemezzel